Ryby są uważane przez lekarzy oraz dietetyków za bardzo zdrowe. Ta opinia tyczy się jednak produktów, które są gotowane czy przyrządzane przy pomocy parowaru. Co zaś z rybami, które są sprzedawane w puszkach? Niestety, nie mamy aż tak dobrych informacji. Trzeba zaznaczyć, że ryby w puszkach nie są zbyt zdrowe, chociaż wielu osobom bardziej smakują, niż standardowe produkty. Wszystko dlatego, że takie artykuły zawierają bardzo dużo szkodliwych związków chemicznych. Mają one na celu poprawę smaku. Z tego zadania dobrze wywiązują się, ale jednocześnie negatywnie działają na funkcjonowanie całego organizmu. Warto wiedzieć, że spożywanie takich ryb zwiększa ryzyko poważnych chorób układu krążenia, którymi mogą być nadciśnienie lub miażdżyca. Trzeba także podkreślić, że jedzenie ryb z puszek zwiększa ryzyko rozwoju rozmaitych chorób nowotworowych. Warto zaznaczyć, że wzrasta również ryzyko cukrzycy. Takich produktów nie powinny też jeść osoby, które dbają o linię, ponieważ powodują one przybieranie na wadze.